november 21, 2024

Gelegeerd en ongelegeerd staal

De classificatie van staal is gebaseerd op vele factoren. Een van de belangrijkste is de chemische samenstelling. Hierbij worden twee hoofdsoorten onderscheiden: ongelegeerd en gelegeerd staal. Ze verschillen in het gehalte aan additieven die worden gebruikt om specifieke eigenschappen te verbeteren. Tijdens het staal kopen is het belangrijk om eerst te bedenken wat de toepassing is, om zo het meest geschikte soort staal te kiezen. Experts van metaalbedrijven als Metaalcenter.nl kunnen jou hierover adviseren.  

Ongelegeerd staal 

Ongelegeerd staal wordt ook wel koolstofstaal genoemd. Dit staalsoort bestaat ​​uit ijzererts en verder verwaarloosbare hoeveelheden andere elementen. De verdere onderverdeling van ongelegeerde staalsoorten is gekoppeld aan het koolstofgehalte. De koolstof beïnvloedt de algehele hardheid en plasticiteit van het materiaal. Daarom worden er verschillende hoeveelheden gebruikt om het gewenste effect te bereiken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende staalsoorten: 
 

  • Laag koolstofstaal – ook wel zacht staal genoemd. Koolstofarm staal wordt gebruikt bij het maken van elementen die moeten worden gestempeld en gevormd.  
     
  • Medium Carbon Steel – een compromis tussen sterkte en plasticiteit met een koolstofgehalte van 0,3-0,6% is het robuuster en daardoor moeilijker om mee te werken. Dit metaal werd onder meer gebruikt om auto-onderdelen van te maken.  
     
  • Koolstofstaal – de sterkste versie. Een hoog koolstofgehalte (tot 0,6%) beïnvloedt de snij- en buigsterkte van deze legering. Daarom is het ideaal voor het maken van veren.  

Gelegeerd staal 

Soms is het nodig om een ​​materiaal te gebruiken met bepaalde eigenschappen die niet gevonden worden tussen de zachte stalen. Hiervoor worden tijdens de fabricage extra elementen toegevoegd die die nieuwe eigenschappen geven. Dat is waar de naam gelegeerd staal voor staat. Het gaat om staal met een verhoogde hardheid of sterkte die bijvoorbeeld nodig zijn in constructies van hoge gebouwen. Warmtegeleiding eigenschappen zijn ook vaak erg belangrijk bij gelegeerd staal. En verder kunnen tijdens het legerings proces ook de chemische en fysische eigenschappen van het staal aangepast worden.  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *