juli 20, 2024

Moet ik mijn merk registreren?

Merken hoeven niet te worden geregistreerd. Maar als je jouw merk niet registreert, dan is het ook niet beschermd. En dan kan het zomaar gebeuren dat een ander bedrijf jouw merknaam gaat gebruiken. Met een merk registratie bescherm jij jouw eigen merk in de Benelux of de hele EU. Je kunt zelf een aanvraag doen bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) of je laten bijstaan door een merkenspecialist als Novagraaf. Beschermde merken mogen het bekende Ⓡ symbool achter hun merknaam zetten om te laten zien dat het merk geregistreerd is. 

Wat is een merk? 

Een merk is een herkenbaar teken, ontwerp of uitdrukking waarmee producten of diensten van een specifiek bedrijf kunnen worden onderscheiden van die van andere bedrijven. Merken kunnen dus woorden zijn, inclusief persoonlijke namen, letters, cijfers, beeldelementen, 3D afbeeldingen, combinaties van kleuren, een geluid of een combinatie van deze soorten. Een merk moet aan de volgende eisen voldoen: 

  • Een merk moet onderscheidend zijn van andere merken. 
  • Een merk mag geen geografische aanduiding bevatten. 
  • Het mag niet in strijd met de moraal zijn. 
  • Het mag geen officiële tekens bevatten. 
  • Ook mag een merk geen vlaggen of andere staatssymbolen bevatten. 

Je kunt je merk ook later nog registreren 

Merkbescherming wordt niet geassocieerd met het begrip nieuwheid zoals bij octrooien het geval is. Een merk kan prima nog op een later tijdstip, als het al in gebruik is, nog worden geregistreerd. Er gelden geen tijdslimieten waarbinnen je jouw merk registratie moet hebben aangevraagd.  

Deze praktijk is gebruikelijk omdat aanvragers graag eerst de markt verkennen en zeker willen weten dat een bepaald product of dienst met succes zijn gelanceerd. Op die manier kunnen de kosten worden geoptimaliseerd. Sommige snel evoluerende merken kunnen echter worden beschadigd door vertraagde bescherming. Check altijd met een adviseur om de beste merk registratie strategie voor jouw onderneming te bepalen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *