april 16, 2024

Ontdek een breed scala aan duurzaam verpakkingsmateriaal

Het milieubewustzijn in de samenleving groeit gestaag en daarmee de wens naar duurzame alternatieven voor conventionele verpakkingsproducten. Met name in de verpakkingsindustrie ontstaat veel afval, omdat veel verpakkingsmaterialen meestal maar één keer worden gebruikt en niet recyclebaar zijn. Bedrijven nemen tegenwoordig hun verantwoordelijkheid steeds serieuzer en kiezen voor verpakkingsmaterialen die milieuvriendelijk zijn. Of het nu gaat om postorder, logistiek of industrie – duurzaam verpakkingsmateriaal combineert niet alleen met efficiëntie, maar ook met de branding en positionering van jouw merk. 

Waarom is duurzaam verpakkingsmateriaal belangrijk? 

Postorder, logistiek en industrie hebben één ding gemeen: verpakken is nodig om goederen te beschermen en veilig te vervoeren. De productie van verpakkingsmaterialen verbruikt echter ook grondstoffen. Als verpakkingen echter na eenmalig gebruik worden weggegooid, kunnen deze grondstoffen niet worden hergebruikt. Dat is niet alleen zonde, het is ook zeker niet duurzaam. 

Daarom wordt er tegenwoordig steeds meer aandacht besteed aan de ontwikkeling van milieuvriendelijke verpakking alternatieven, waarvan de productie hulpbronnen spaart en het milieu effectief beschermt. Tegelijkertijd moeten de verzenddozen en ander verpakkingsmateriaal ook voldoen aan de hoogste eisen van kwaliteit en sterkte. 

Wat is een duurzaam verpakkingsmateriaal? 

Duurzame verpakkingen worden vervaardigd zonder milieubelastende ingrediënten, zijn toch robuust en resistent, en ze zijn ook beter recyclebaar dan klassiek verpakkingsmateriaal. Met de grote hoeveelheid verpakkingsmaterialen die dagelijks geproduceerd worden, maakt dat een groot verschil. Duurzaam verpakkingsmateriaal heeft de volgende kenmerken: 

●      Waardevolle hulpbronnen worden bespaard door gebruik te maken van hernieuwbare of gerecyclede materialen. Duurzaam verpakkingsmateriaal is daarom recyclebaar, herbruikbaar of biologisch afbreekbaar. 

●      Korte toeleveringsketens en een zo klein mogelijke CO²-footprint. 

●      Geen kwaliteitsverschil met conventionele verpakkingsmaterialen. 

Voorbeelden duurzaam verpakkingsmateriaal 

Karton wordt veel gebruikt als verpakkingsmateriaal. Karton is duurzaam als het vervaardigd wordt van gerecycled oud karton en papier, of van gras vezels. Ook voor het vulmiddel kun je kiezen voor een duurzaam alternatief. Er bestaan namelijk vlokken en papier gemaakt van grasvezels die volledig biologisch afbreekbaar zijn. Die kun je na gebruik dus gewoon op de composthoop gooien. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *