juli 20, 2024

Papa worden in de moderniteit

De vaderrol is een die in de geschiedenis leidt tot veel controverse. Aan een hand heeft de vaderschap rol geleid tot vele van de tradities die we bekleden binnen de samenleving. Binnen religie bijvoorbeeld hebben we de heilige vader en de heilige zoon. Hierom krijgt de vaderrol ook zoveel negatief aandacht. Omdat het sexisme ook wordt afgeleid van de vaderrol, het sexisme wat in stand wordt gehouden door de vader. Dit kan je bijvoorbeeld: door te zeggen dat je zoontje bepaalde kleren niet mag dragen. Of je dochter belachelijk maken voor het willen bekleden van een functie die gezien wordt als mannen functie. Indien je progressief bent ingesteld en je wilt helpen de samenleving helpt om dit soort negatieve gedachten buiten de opvoeding te houden, lees door. Indien je van de overtuiging bent dat traditionele rollen binnen de opvoeding verplicht zijn, lees niet door.

Het verbeteren van de samenleving

Zoals eerder besproken de mannen zijn grotendeels schuldig voor het instandhouden van een patriarchale samenleving, een samenleving gedomineerde door vaderfuncties. Denk bijvoorbeeld aan de maffia met de Don bovenaan. Natuurlijk ga je in je uppie als papa niet dit hele systeem kunnen verwerpen. Wat je wel kan doen je kinderen leren dat ze hun eigen keuzes moeten maken, natuurlijk vanuit een moreel verantwoord en humanistisch perspectief. Indien je dit kunt doen dan zal ze je kinderen opvoeden met goed in hun hart. Wat velen vaders doen is het verwerken van hun eigen trauma via hun kinderen, dit is iets wat je geheel moet ontwijken, en zelf moet leren mee om te gaan. Het is oneerlijk om je kinderen te laten doorstaan wat je zelf vond wat jou teisterde als kind.

Je weet maar nooit

Kinderen opvoeden is heel gemeen gezegd net pannenkoeken maken, de eerste paar lukken niet erg goed maar al heel snel krijg je het onder de knie. Maar dit betekent alsnog dat je bij de, al is het zevende keer een kind opvoedt, kan het nog steeds fout gaan. Het gaat erom dat je gewoon goed je best doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *