juli 20, 2024

Papa worden en onzeker zijn

Mensen zijn onzekere wezens, dit is niet per se omdat we zulke lafaards zijn maar eerder omdat we gezond verstand hebben en kunnen inzien dat iets fouts kan gaan of tenminste beter dan gedaan. Hetzelfde is waar bij papa worden en onzeker zijn. Ten eerste is er vaak de angst dat jij als vader dezelfde fouten herhaald waar jij je aan ergerde als kind. Ten tweede er worden altijd grapjes gemaakt dat vaders niet evenveel emotioneel geïnvesteerd zijn als moeder omdat zij niet het kindje dragen gedurende de 8 a 9 maanden. Er is geen manier om te peilen wie nou meer of minder emotionele capaciteit heeft en binding met het kind, tussen moeder of vader. Natuurlijk moet het gezegd worden dat het ook mogelijk is voor twee vrouwen of twee mannen samen een kind hebben. En de dynamiek is misschien anders in dit soort relaties maar de onzekerheden blijven gelijk.

Taken waarvan vaders bang worden

Je eerste moment als vader indien je bij de geboorte er bent, is om de navelstreng te knippen dit zal je correct moeten doen anders krijgt je kind een lelijke navel. In het begin zal het om taken gaan zoals de baby voeden en baby vasthouden. Waarvoor veel vaders bang voor zijn is bijvoorbeeld het fout vasthouden van de baby waardoor die gaat huilen en/of pijn krijgt. Waar veel vaders ook bang voor zijn is het verschonen van luiers dit is niet eens vanwege de geuren, maar echter omdat ze de technieken niet kennen van een babyluier dichtvouwen. Verder zijn er ook nog taken als voorlezen en proberen je kind woorden te leren hiervoor kan de vader zeker paraat staan. Al deze taken zijn te overzien, lees je in en vraag rond en jij zult klaar zijn voor bepaalde delen van vaderschap.

Maak je maar geen zorgen

Gelukkig ben je niet de eerste vader ooit, en daarom kan je rondvragen naar ideeën over opvoeding van andere vaders. Deze vaders kunnen je ook geruststellen over vele onzekerheden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *