mei 20, 2024

Tips om je gebit sterk te houden

Je gebit heeft het dagelijks zwaar te voorduren – iedere keer als je iets eet geeft het namelijk een zuuraanval en dit is schadelijk voor het tandglazuur. Dit kan op zijn beurt leiden tot gaatjes of andere beschadigingen in je gebit. Maar hoe houd je je gebit dan precies sterk en gezond? Lees hieronder een aantal tips! 

Eet niet de hele dag door

Zoals al is uitgelegd beschadig je je tanden ieder eet-of drinkmoment. Het kan grote gevolgen hebben wanneer je je tanden geen ”pauze” geeft tussen maaltijden door. Dit betekent dus dat je beter vaste momenten op je dag kunt inplannen om te gaan eten. Tussendoor geef je je tanden dan de rust om te herstellen van elk eet- of drinkmoment. Op lange termijn zal dit leiden tot sterkere en gezonde tanden. 

Tandsteen weghalen

Tandsteen is in principe verharde tandplak. Tandplak bestaat uit een dun laagje voedselresten, speeksel en bacteriën. Wanneer tandsteen niet wordt behandeld kan het uiteindelijk leiden tot een tandvleesontsteking. Om dit te voorkomen is het dus essentieel om tandsteen te verwijderen. Dit kun je natuurlijk laten doen bij de tandarts, maar je kunt ook ervoor kiezen tandsteen zelf verwijderen

Reinig je tong

Op je tong kunnen zich veel bacteriën en voedselresten ophopen die er uiteindelijk voor zorgen dat je hele gebit beschadigd raakt. Bovendien vergeet men vaak de tong goed schoon te maken, maar dit is dus wel van belang voor een sterk gebit. Om je tong intensief te reinigen kun je dus een speciale tongreiniger kopen – deze is specifiek hiervoor gemaakt en hierdoor ben je er altijd van verzekerd dat je mond schoon is. 

Gebruik mondwater

Mondwater is gemaakt van alcohol wat erg veel bacteriën in je mond doodt. Het voordeel van mondwater is dat dit ook plekken reinigt waar je normaal niet zo snel komt met je tandenborstel of tandenstoker. Ideaal dus om je gebit fris te houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *